ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ


 Οικογένεια, μια λέξη ταυτόσημη με την αγάπη, τη φροντίδα, τη συντροφικότητα για όλα τα παιδιά. 
Ποια όμως είναι η ιδανική οικογένεια; Αν μπορούσε κανείς να την οραματιστεί πώς θα την έφτιαχνε με το νου και την καρδιά του;


Βιβλιοκριτική/προσωπική άποψη/φωτογραφίες: Ειρήνη Κούτμου


Λίγα λόγια για την ιστορία:
📚Ο αρκούδος Μελής θέλει να αγοράσει τα δικά του ανθρωπάκια και πηγαίνει στο μαγαζί που τα πουλάει. Η πωλήτρια με ευγένεια απαντά στις απορίες του για τα διάφορα είδη οικογενειών που υπάρχουν, την κλασική με γονείς- παιδιά, την μονογονεϊκή, την οικογένεια που τα παιδιά μεγαλώνουν με τους παππούδες ή με θείους. Σε κάποιες οικογένειες μπορεί να υπάρχει άλλη μια μαμά ή άλλος ένας μπαμπάς, αλλά υπάρχει και το παιδί χωρίς οικογένεια.

Ο Μελής αποφασίζει τελικά να πάρει μερικά ανθρωπάκια που είναι μόνα και να γίνει εκείνος ο μπαμπάς τους...📚


Η κοινωνία πολύ συχνά επιβάλει ως ιδανική την οικογένεια στο κλασικό πρότυπο μαμά-μπαμπάς - παιδιά και το μυαλό του καθενός μπορεί εύκολα να κλειδώσει σε αυτή την εικόνα. Ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα ανακούφιση και ωδή στη συναισθηματική νοημοσύνη του ανθρώπου το να αντιληφθεί και να διαπιστώσει ότι η οικογενειακή ευτυχία μπορεί να έχει και άλλα πρόσωπα, πολλά και διαφορετικά.

Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου έρχεται να φωτίσει την ανάγκη του κάθε παιδιού να ανήκει σε μια οικογένεια ενώ παράλληλα με τρόπο λιτό και τρυφερό μιλάει για το παιδί που δεν έχει οικογένεια και την αναζητά.


《Αλήθεια να ρωτήσω κάτι; Σε όλες τις οικογένειες τα παιδιά μπορούν να είναι ευτυχισμένα;》
《Μπορούν. Αυτό δεν εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας αλλά από τις σχέσεις και τους χαρακτήρες που θα δώσεις στα κουκλάκια σου.》

 


 


Η αντιστροφή των ρόλων - μια κοινωνία αρκούδων στην οποία οι άνθρωποι είναι φιγούρες παιχνιδιών - από την πρώτη στιγμή προκαλεί το μυαλό να σκεφτεί εναλλακτικά. Παρ' όλη της σουρεαλιστική έμπνευση το διήγηση καταλήγει σε μια στιγμή ρεαλισμού βαθιά ανθρώπινη: τα μικρά ανθρωπάκια που δεν έχουν οικογένεια να αποκτούν για μπαμπά τον τρυφερό Μελή που τα διάλεξε, τα επέλεξε ανάμεσα σε δεκάδες εναλλακτικές.


Η ιστορία αποκαλύπτει πως και ο ίδιος ο Μελής είναι ένα παιδί χωρίς οικογένεια που μεγαλώνει σε μια Δομή Φροντίδας απροστάτευτων παιδιών, αποζητά λοιπόν με λαχτάρα όχι μόνο να πάρει αλλά και να δώσει αγάπη!

Πληροφορίες για το βιβλίο:
συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος 
εικόνες Κιάρα Φεντέλε 
εκδόσεις Πατάκη 
Α' έκδοση: 2023
Ηλικία αναγνωστών: από 7 ετών ιδανικά (προσωπική άποψη)


Μπορείτε να παρακολουθείτε τις βιβλιοπροτάσεις μου για τα παιδιά όλων των ηλικιών στο Instagram @biblia_gia_ta_paidia και στις άλλες σελίδες μου στα μέσα δικτύωσης:

 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts