21+1 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΝ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 1821

21+1 διηγήματα μοναδικής λογοτεχνικής και εικαστικής αξίας που εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821


21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821 - εκδόσεις Παπαδόπουλος


Καθώς πλησιάζει η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι ευκαιρία να σας δείξω ένα μοναδικό βιβλίο! 21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν και δημιουργούν ένα εξαιρετικό συλλογικό έργο. Το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως βέβαια στα παιδιά, είναι όμως κατά τη γνώμη μου ένα μοναδικό αποκτήμα για κάθε βιβλιόφιλο, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το βιβλίο περιλαμβάνει διηγήματα για τα οποία οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από την περίοδο της Επανάστασης, ή απο άλλες χρονικές περιόδους πιο σύγχρονες, οι οποίες συνδέονται όμως με κάποιο τρόπο με την επαναστατική ή προεπαναστατική περίοδο.
   Οι αφηγήσεις είναι η μια καλύτερη από την άλλη, κρυφοκοιτάζουν την Ιστορία με ανθρώπινη μάτια, μέσα από την αχλή του πολέμου, τις κλαγές των όπλων και τις φλόγες. Αποτυπώνουν μοναδικά τις στερήσεις, την πείνα, τον ατελείωτο φόβο των αμάχων, μα κυρίως εκείνο  το παράξενο ασίγαστο πάθος για τη λευτεριά που έκανε τη σπίθα της  επανάστασης πυρκαγιά.

Οι μεγάλες προσωπικότητες του αγώνα, οι απλοί πολεμιστές, οι γυναίκες που έμειναν πίσω έχοντας αναλάβει εξ' ολοκλήρου την οικογένεια, τα παιδιά που έκαναν ότι μπορούσαν για να βοηθήσουν με τις μικρές τους δυνάμεις στον αγώνα, είναι όλοι εδώ.
    Οι συγγραφείς έχουν φτιάξει μικρά αριστουργήματα, ιδιαιτέρως κάποια από τα διηγήματα ομολογώ δημιουργούν συγκλονιστική ατμόσφαιρα και πυκνό συναίσθημα που μεταδίδεται αυθόρμητα στον αναγνώστη.
    Οι εικονογράφοι από τη μεριά τους εχουν δημιουργήσει έργα τέχνης ξεχωριστά για να συνοδέψουν τις ιστορίες. Κάθε εικόνα υπέροχη, θα μπορούσε να είναι αυτόνομο καλλιτεχνικό έργο και θεματική αφίσα.

Παρακάτω θα κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στα αγαπημένα μου διηγήματα στο βιβλίο. Είναι κείμενα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους σε αφηγηματικό ύφος και περιεχόμενο ωστόσο έχουν ένα κοινό: μιλούν απευθείας στην καρδιά του αναγνώστη. 






ΤΡΥΠΙΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ, ΜΠΑΛΩΜΕΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ του Θοδωρή Παπαϊωάννου 
Το πως μπορεί κάποιος να συμπυκνώσει τόσα πολλά σε μια μοναδική σελίδα είναι ένα θαύμα! Η ιστορία προβάλλει τον ηρωισμό και την τρυφερότητα ενός μικρού παιδιού απέναντι στην κτηνωδία του πολέμου σε μια αφήγηση απόλυτα κινηματογραφική.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Πάνου Χριστοδούλου
Δηλώνω απερίφραστα το θαυμασμό μου για το συγγραφέα! Κατάφερε σε ένα τόσο μικρό διήγημα όχι μόνο να αποδώσει το πνεύμα της εποχής αλλά να συνταιριάσει την Επανάσταση του έθνους με την απαίτηση για την προσωπική ελευθερία ως προς τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου. Δεν θα πω τίποτα άλλο. Απλώς διαβάστε το.

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, της Λιλής Λαμπρέλη  
Κατά τη γνώμη μου η πιο ατμοσφαιρική ιστορία τουβιβλίου, μια διήγηση που εκπέμπει τη γοητεία ενός δυναμικού ονείρου, με την αισιοδοξία και την πίστη στο απίθανο, στο αδύνατο που γίνεται τελικά δυνατό...

ΑΪΒΑΛΙ, του Παναγιώτη Τσερόλα
Η ιστορία του πολέμου περιχαρακώνει την ίδια τη ζωή ενός ανθρώπου. Πόσους ξεριζωμούς μπορεί κανείς να αντέξει κανείς στη διάρκεια του βίου του; Στα βαθιά γηρατειά η φωτιά που έρχεται για να ξυπνήσει τη μνήμη αλλά το σώμα δεν έχει πια κουράγιο για να σύρει τα πόδια ως στις βάρκες. Απίστευτα συγκινητικό διήγημα που μένει αξέχαστο.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΑΤΟΙ, Κων/νος Πατσαρός 
Παιδομάζωμα, η μεγαλύτερη βαρβαρότητα των Οθωμανών εις βάρος των παιδιών. Ένα παιδί που ξεχνάει, ένα παιδί που θυμάται, ένας άντρας που πολεμάει και σε ένα σταμάτημα του χρόνου αναρωτιέται για ποιον αδερφό του ρίχνει τελικά τις σφαίρες.

Η ΣΚΛΑΒΑ, της Αλεξίας Οθωναίου - δισέλιδο μοναδικό graphic novel
Η ελευθερία και η σκλαβιά δεν είναι λέξεις, είναι κεραυνοί που τιναζουν ηλεκτροφόρα ρεύματα στην ψυχή και κάνουν τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίζει τα πάντα. Ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Ακόμα και μέσα από την αγάπη.


Το βιβλίο 21+1 δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη κατά την άποψή μου - και όχι μόνο παιδική. Είμαι σίγουρη πως αν το αποκτήσετε δεν θα το αποχωριστείτε ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν.


                                                            Σύνταξη κειμένου - προσωπική άποψη: Ειρήνη Κούτμου


Πληροφορίες για το βιβλίο

Συλλογικό έργο | Εκδόσεις Παπαδόπουλος | Προτεινόμενη ηλικία αναγνωστών: από 8 ετών - διηλικιακό | Α' έκδοση: 2021

 
Μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις μου για τα παιδικά και εφηβικά βιβλία που ξεχωρίζω και αγαπώ στα μέσα δικτύωσης στις σελίδες:

Facebook @paidikaibiblio

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts