8 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΤΟΥ: ΤΗ ΦΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ


Η βία ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο παρατηρείται έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και παιδιά μικρών ηλικιών υφίστανται εκφοβιστικές συμπεριφορές από συνομήλικους τους που ακόμα κι αν δεν σχετίζονται με σωματική αλλά με ψυχολογική βια, πάλι πληγώνουν, τρομοκρατούν, βυθίζουν στη θλίψη το θύμα.
    Από την καθημερινή εμπειρία των παιδιών τους στο σχολικό περιβάλλον, οι γονείς μοιράζονται συχνά στα κοινωνικά δίκτυα διάφορα περιστατικά εκφοβισμού που έχουν τη μορφή επαναλαμβανόμενης ψυχολογικής βίας. Οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί, η κοροϊδία, το κουτσομπολιό, η διάδοση φημών, η απομόνωση από το ομαδικό παιχνίδι, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. 
    Οι συμβουλές των ειδικών είναι φυσικά το πρώτο και το σημαντικότερο αν έχει κανείς να αντιμετωπίσει  σοβαρό πρόβλημα. Οι βιβλιόφιλοι ωστόσο πάντα αναζητούν και σχετικά αναγνώσματα με σύγχρονη ματιά, που θα καθοδηγήσουν κατά ένα τρόπο τόσο τα παιδιά όσο και τους ίδιους στη διαχείριση εκφοβιστικών συμπεριφορών που αφορούν τα ίδια τα παιδιά τους ή φιλικό περιβάλλον τους.

    Για τα μικρά παιδιά πολλά ωραία βιβλία κυκλοφορούν με έμπνευση από την καθημερινότητά τους, ή  με ιστορίες πιο παραμυθώδεις, με ήρωες ανθρώπους ή ζώα.  

    Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους έφηβους διαβάζουμε επίσης ωραία βιβλία με πιο ρεαλιστικό χάρακτήρα, που μπορεί να είναι περιπέτειες ή μυστήρια, ωστόσο στην εξέλιξή τους παίζει ρόλο και επηρεάζει τους ήρωες το μπούλινγκ που δέχονται από συμμαθητές τους. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους τίτλους που ξεχωρίζω στη θεματική αυτή με δυο λόγια για το καθένα:

1) Πώς νίκησα τον νταή μου - Εκδόσεις Άγκυρα | Ηλικία αναγνωστών 4+

Πως νίκησα τον νταή μου

Όπως μας μαθαίνει η Αλίκη το σημαντικό είναι να μιλήσει το παιδί σε κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεται -ιδανικά το γονέα- να ανοιχτεί και να σχεδιάσουν μαζί την τακτική αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων. Από την εμπειρία που μοιραζεται με τους αναγνώστες η Αλίκη, εξηγεί τι "δουλεύει" και τι όχι με τους θύτες, τι τους δυναμώνει και τι τους περιορίζει, σε ένα κείμενο που γίνεται κατανοητό από όλους.
    Στο παράρτημα του βιβλίου βρίσκουμε επιπλέον πληροφορίες και επιπλέον καθοδήγηση για να βοηθήσουμε ως γονείς τα παιδιά μας αν βρεθούν σε αντίστοιχες καταστάσεις.

2) Περπατάμε μαζί Βανέσα; - Εκδόσεις Ψυχογιός (silent book) | Ηλικία αναγνωστών 4+


Περπατάμε μαζί Βανέσα;

Το υπέροχο αυτό σιωπηλό βιβλίο (χωρίς λόγια) είναι βγαλμένο από την καθημερινή, σχολική ζωή των παιδιών. Η Βανέσα είναι ένα καινούγιο, συνεσταλμένο παιδί που υφίσταται λεκτικό εκφοβισμό από συμμαθητή της.
Η ιστορία φωτίζει με λιτό και σαφή τρόπο το ρόλο του παρατηρητή, ο οποίος όταν αποφασίσει να δράσει θα βοηθήσει να μπει το συνεσταλμένο παιδί στην παρέα. Αυτή με τη σειρά της θα γίνει προστατευτική ασπίδα για το νέο μέλος της απέναντι σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά.

3) Η μέρα που η αλεπού έγινε κόκκινη - Εκδόσεις Πατάκη | Ηλικία αναγνωστών 3+



Η ιστορία της αλεπούς μιλάει στα παιδιά για τον εκφοβισμό, για τις συμπεριφορές που ασκούν σωματική και ψυχολογική βία και για το πώς μπορεί κανείς να τις διαχειριστεί.
    Η συγγραφέας χρησιμοποιεί με έξυπνο αλληγορικό τρόπο τα χρώματα σε σχέση με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της αλεπούς και τα όρια που καταφέρνει να βάλει στη συμπεριφορά των εκφοβιστών της.

4) Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του Εκδόσεις Διόπτρα | Ηλικία 4+



Στην ιστορία ο γάιδαρος Μπερτ είναι ένα ζώο με τραχιά και δυνατή φωνή που υφίσταται γι' αυτό το χαρακτηριστικό του την κοροϊδία από τις κότες.Ωστόσο οι κότες μόνες τους θέλησαν να κάνουν παρέα μαζί του, τον φωνάζουν να παίξει μαζί τους... 
    Αυτή είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που βιώνει ένα μικρό παιδί στην μικροκοινωνία του, τα υποτιμητικά σχόλια για κάποιο χαρακτηριστικό τους και ο λεκτικός εκφοβισμός.

4) Η συμμορία των 11 - Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη | Ηλικία αναγνωστών 5+ 




Όταν ο Ιάσονας δέχεται την πρόσκληση της συμμορίας των ψαριών να γίνει το 11ο μέλος τους, νιώθει κολακευμένος. Όλοι θαυμάζουν και σέβονται τα μέλη της συμμορίας ... ή μήπως τους φοβούνται; Ο ήρωας θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με την προσωπική του ηθική η οποία θα απαντήσει στο ερώτημα αν είναι πιο σημαντικό να σε σέβονται γιατί σε φοβούνται ή να σε αγαπούν γι' αυτό που είσαι...

5) Ο Ρομπέν των θαλασσών και οι νταήδες του βυθού - Εκδόσεις Suseata | Ηλικία 5+



Ο Ξιφίας Ιερεμίας υποφέρει στωικά τον εκφοβισμό που του κάνουν οι νταήδες του βυθού. Με την υποστήριξη της νονάς του θα καταφέρει να βάλει όρια στις συμπεριφορές που τον πληγώνουν ενώ δίπλα του θα σταθούν και όσοι έχουν υποφέρει τα ανάλογα. 
    Στο παράρτημα υπάρχουν συμβουλές προς τα παιδιά που σε περιστατικά εκφοβισμού βρίσκπνται άλλοτε στη θέση του θύματος κι άλλοτε στη θέση του παρατηρητή.

6) Tα χρώματα των παιδιών - Εκδόσεις Μεταίχμιο | Ηλικία αναγνωστών 11+

Στο βιβλίο "Τα χρώματα των παιδιών" η συγγραφέας κατασκευάζει μια δυνατή εφηβική ιστορία που συνδυάζει αριστοτεχνικά πολλά και διαφορετικά θέματα που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Μεταξύ αυτών ο ρατσισμός και ο σχολικός εκφοβισμός, μα και η απαθής στάση ζωής.
    Παράλληλα παρακολουθούμε το ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας και το ρόλος του εκπαιδευτικού πέρα από την διδασκαλία του γνωστικού του αντικειμένο - το πως ο δάσκαλος μπορεί να γίνει μέντορας κοινωνικής ηθικής των σημερινών παιδιών, των αυριανών πολιτών.

7) Οι λέξεις της Μέλοντι - Εκδόσεις Ψυχογιός | Ηλικία αναγνωστών 11+


    Η ιστορία της Μέλοντι δεν έχει στον πυρήνα της τον εκφοβισμό όμως αυτός υπάρχει στη σχολική ζωή της. Είναι μια αφήγηση σπαρακτική όχι όμως από οίκτο για την ίδια την ηρωίδα αλλά για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, τους "φυσιολογικούς" που επειδή μπορούν να στέκουν όρθιοι κοιτάζουν με υπεροψία των κόσμο • επειδή μπορούν να μιλήσουν, υποτιμούν, λένε ψέματα, επιτίθενται λεκτικά.

8) Φιλία με άρωμα λεβάντας - Εκδόσεις Πατάκη  | Ηλικία αναγνωστών 12+


Για τις ηρωίδες η εξέλιξη της ιστορίας είναι μια Οδύσσεια ανελέητου μπούλινγκ, όμως στο τέλος τις περιμένει η Ιθάκη της φιλίας, της δικαίωση και της δικαιοσύνης. Η Φιλία με αρωμα Λεβάντας είναι ένα κινηματογραφικό αστυνομικό μυστήριο, είναι βιβλίο κοινωνικού προβληματισμού, είναι σχολή γονέων, είναι ρομαντική ιστορία φιλίας και οικογενειακό δράμα. Όλα μαζί σε ένα.


Σύνταξη κειμένου/προσωπική άποψη: Ειρήνη Κούτμου 
(Οι φωτογραφίες προέρχονται από τους διαδικτυακούς τόπους των εκδοτικών οίκων)



Μοιραστείτε στα σχόλια και τις δικές σας βιβλιοπροτάσεις σε αυτή τη θεματική


Αναλυτική παρουσίαση για το κάθε βιβλίο και μια γεύση από το εσωτερικό, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μου @biblia_gia_ta_paidia στο Instagram στους παρακάτω συνδέσμους: 

Πως νίκησα τον νταή μου
Η συμμορία των 11 (εκκρεμεί η παρουσίαση)
Ο Ρομπέν των θαλασσών και οι νταήδες του βυθού (εκκρεμεί η παρουσίαση)
Περπατάμε μαζί Βανέσα;
Φιλία με άρωμα λεβάντας


Ακολουθήστε τις προτάσεις μου 
για παιδικά και εφηβικά βιβλία 
όλων των ηλικιών στα μέσα δικτύωσης: 

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts