ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΚΥΜΑΤΑ, ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ



Με μια ανάσα διαβάζεται το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Τετράγωνα κύματα, Ιπτάμενες μέδουσες", ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μεγάλους έφηβους και σε ενήλικες.
    Η ιστορία του, μια περιπέτεια επιβίωσης 40 χρόνια στο μέλλον, όπου η ανθρωπότητα έχει χωριστεί σε δύο μεταξύ τους ασυμβίβαστους κόσμους. Λίγοι έφηβοι έχουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να βρεθούν από την άλλη πλευρά, από τις οπισθοδρομικές Επαρχίες στη Νέα Κοινωνία, ελπίζοντας ότι θα εκπληρωθούν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους. Το ερώτημα είναι αν τελικά σε αυτή τη διαδρομή θα βρουν ή θα χάσουν τον εαυτό τους, αλλά και ποιες θυσίες και τι ηθικούς και προσωπικούς συμβιβασμούς θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν... 

Τετράγωνα κύματα , ιπτάμενες μέδουσες - Εκδόσεις Κέδρος

Σύνταξη κειμένου - προσωπική άποψη/φωτογραφία: Ειρήνη Κούτμου

Η υπόθεση του βιβλίου:


Η ιστορία του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 2060 σε μια δυστοπική πραγματικότητα στην οποία έφτασε η ανθρωπότητα μετά από έναν μεγάλο πόλεμο είκοσι χρόνια πριν. Το μήλον της Έριδος ανάμεσα στους ανθρώπους είναι πια η τεχνολογία, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τις μηχανές, την ΤΝ, τον Παγκόσμιο Ιστό.
    Οι δυκτιομάχοι αποκλεισμένοι πια στις Επαρχίες αποτελούν τον παλιό κόσμο που ζει πλέον χωρίς το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες που συνδέονται μαζί του. Μέσα σε κλειστά σύνορα που περικλείουν την Αττική και μερικές ακόμα περιοχές από τους γύρω νομούς, οι δικτυλάτρες έχουν φτιάξει τη Νέα Κοινωνία. Με αρχηγό τον μυστηριώδη Άργο, οι κάτοικοι εκεί ζουν μια πολύ διαφορετική ζωή. Θα μπορούσε κανείς να πει πως με χρήση της τεχνολογίας αιχμής στην καθημερινότητα, στην επικοινωνία, στην παιδεία και την υγεία, είναι σίγουρα ευτυχισμένοι. 
    Ίσως αυτός ήταν αρχικά ο σκοπός του εγχειρήματος, όμως όπως σύντομα θα διαπιστώσουν οι νεοφερμένοι πολίτες που προήχθησαν ως Εκλεκτοί από τις Επαρχίες μετά από εξαντλητικά τεστ, ο παράδεισος που τους υποσχέθηκαν μπορεί να έχει τελικά άλλο πρόσωπο σκοτεινό και ζοφερό.
    Ανάμεσα σε αυτούς είναι η 15χρονη Κωνσταντίνα και οι φίλοι της, που προσπαθούν να συνηθίσουν τη νέα ζωή η οποία υποτίθεται και ήλπιζαν θα τους έβγαζε από τα αδιεξοδά στα οποία είχαν φτάσει στις Δυτικές Επαρχίες.
    Ο κόσμος που συναντούν είναι γρήγορος, αδησώπητος, εξαντλητικός, δοκιμάζει τις αντοχές, τη φιλία και την ηθική τους. Όμως όπως κάθε φορά συμβαίνει στη Ιστορία του κόσμου η παρακμή κάποτε φτάνει σε ένα όριο, σε ένα σημείο καμπής που όλα είναι ώριμα να αλλάξουν.     Αρκεί να βρεθούν εκείνοι οι θαρραλέοι, οι αποφασισμένοι, οι τολμηροί που θα καταφέρουν να  προκαλέσουν την πρώτη ρωγμή στο σύστημα και να καταλύσσουν το σάπιο κατεστημένο, την κάθε δικτατορία. 

Περαιτέρω ανάλυση της ιστορίας:


Στο βιβλίο του Θοδωρή Κούκια διαβάζουμε ένα φανταστικό σενάριο εξέλιξης του μελλοντικού μας κόσμου αξιθαύμαστα μελετημένο και καλοσχεδιασμένο τόσο στους βασικούς άξονες της δημιουργίας του όσο και στις λεπτομέρειες. Ένας κόσμος όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποκομμένος από τους ανθρώπους του, δεν είναι μόνο κτίρια, δρόμοι και ολογράμματα ΤΝ. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πειστικοί ότι ανήκουν στο μέλλον και στο έργο αυτό ο συγγραφέας νομίζω πως έχει πετύχει απόλυτα!
    Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γνωρίζουμε την βασική ηρωίδα, την 15χρονη Κωνσταντίνα, στην παλιά της ζωή στις Δυτικές Επαρχίες. Μια κοινωνία 100 ετών πίσω -όπως στο 1960 δηλαδή- με παντελή έλλειψη της τεχνολογίας στη ζωή και με επιπλέον δαιμονοποίησή της από την πλειοψηφία των πολιτών. Μοναδική ευκαιρία για τα νέα παιδιά μια θέση στη Νέα Κοινωνία μετά από δύσκολες και πολυεπίπεδες εξετάσεις διαλογής. Η Κωνσταντίνα είναι ένα πλάσμα ταλαντούχο, τολμηρό, ανεξάρτητο, που δεν έχει αρχικά σκοπό να προχωρήσει στη διαλογή αλλά τελικά το κάνει. Στη Νέα Κοινωνία θα αναρωτηθεί για το τι είναι τελικά η ευτυχία, ελευθερία, φιλία, εντιμότητα, θα γνωρίσει τον έρωτα και θα κάνει την επανάστασή της μαζί του. 

̃̂Οι άνθρωποι σιχαίνονται τους δικτάτορες όμως αγαπούν την υποταγή. Αυτό είναι το στοίχημα που έθεσε και το οποίο το κέρδισε η Νέα Κοινωνία. Ο συνδυασμός και των δύο. Το βλέπω τώρα καθαρά.》



Πολυεπίπεδο, κοφτερό, φιλοσοφημένο ανάγνωσμα, με ρέουσα γλώσσα και πολλές εναλλαγές, με προσθήκες από τα μαθηματικά, την πληροφορική, τη λογική, τις τέχνες, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.
    Μέσα από τις σελίδες του διαπιστώνει κανείς τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κοινωνίες όταν με πρόσχημα την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την πρόοδο, καταλήγουν τελικά να εξουσιάζονται από πολιτικά μορφώματα που καταλύουν τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Μπορεί οι θρησκείες να θεωρούνται επιβλαβείς και παρωχημένες σε μια τόσο εξελιγμένη κοινωνία του μέλλοντος, να έχουν αποκυρρηχθεί μετά βδελυγμίας, ωστόσο αυτό καταντά αφάνταστα υποκριτικό όταν η πίστη σε κάποιον θεό έχει αντικατασταθεί με τον ίδιο ή και περισσότερο φανατισμό από τη θεοποίηση της τεχνολογίας.
    Σε έναν τέτοιο επίπλαστο παράδεισο, όπως και σε κάθε δικτατορία, λίγοι είναι αυτοί που ζουν τελικά ευνοημένοι. Οι πολλοί εργάζονται εξαντλητικά, πρέπει να κρατούν το στόμα τους κλειστό, να είναι υπάκουοι σε όλα και διαθέτουν τα τελέντα και την κάθε ρανίδα της ενέργειάς τους για τους λίγους που συντηρούν την επιβίωση και την ευημερία του σύστηματος. 

Με διακριτική διακειμενικότητα με πολλά έργα της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου του είδους (Γένναίος Νέος Κόσμος, Blade Runner, Μάτριξ, Τριλογία της Απόκλισης κ.α.) αλλά και την ίδια την Ιστορία του κόσμου, το βιβλίο είναι μια απόλυτη page turner περιπέτεια που αναδεικνύει ωστόσο σύγχρονα και διαχρονικά ερωτήματα πολιτικής φιλοσοφίας και ηθικής.
    Δεν ξέρω υπονοείται προς το τέλος ή όχι συνέχιση της ιστορίας σε επόμενο βιβλίο, πάντως και ως εδώ είναι ένα ανάγνωσμα που συγκλονίζει, σε αφήνει να σκεφτείς πολλά. Γιατί το μέλλον που παρουσιάζει έχει στο γονιδίωμά του τόσα πολλά από τα λάθη που ήδη έκανε η ανθρωπότητα στην ιστορία με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και δείχνει όσο εύθραυστη είναι η πιθανότητα στο σύντομο μέλλον να τα επαναλάβει. 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2022 και έχει ήδη λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία ενώ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο The White Ravens 2023. 
    Είναι κατά την άποψή μου, μια εγχώρια λογοτεχνική δημιουργία άρτια και συναρπαστική,  με κινηματογραφικό χαρακτήρα, εντυπωσιακές εικόνες και καλοστημένη πλοκή, με αυθεντική ατμόσφαιρα από το μέλλον (όσο ζοφερό ή δυστοπικό κι αν παρουσιάζεται αυτό) - με ήρωες πολυδιάστατους και γοητευτικούς, που αναζητούν τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο, σε μια παράξενη εποχή για όνειρα.

Εξαιρετικό!


Μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις μου 
για παιδικά και εφηβικά βιβλία
στα μέσα δικτύωσης στις σελίδες μου:

Facebook @paidikaibiblio


Πληροφορίες για το βιβλίο:
Κατηγορία: εφηβικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας/ crossover |Συγγραφέας Θοδωρής Κούκιας | Εκδόσεις Κέδρος | Σελίδες: 360 |Έτος Α' κυκλοφορίας 2022
Προτεινόμενη ηλικία αναγνωστών 13+ (από τον εκδοτικό οίκο 15+)️️️️️



Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts