ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ

Ένα μικρό παιδί αναρωτιέται που άραγε πηγαίνουν τα όνειρα όταν ξυπνάμε. Και τι μπορεί να είναι το περίεργο μαξιλάρι; Ίσως το παράξενο μίγμα που διαμορφώνει την ίδια τη ζωή. 

//Το περίεγο μαξιλάρι - Εκδόσεις Πατάκη//


Το Περίεγο μαξιλάρι είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο του Μισέλ Φάις και είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο, ένα ανάγνωσμα που προβλέπω πως θα συζητηθεί και θα αποτελέσεισημείο αναφοράς και σταθμός στην παιδική λογοτεχνία. 


📚Τι πιο φυσικό από το να αναρωτηθεί ένα μικρό παιδί πού άραγε πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε. Άλλη άποψη έχει ο γατούλης της ηρωίδας, άλλη το ποδήλατό της και άλλη η πολυθρόνα της. Κι αν πάμε στους ανθρώπους... εκεί κι αν οι γνώμες είναι διαφορετικές! Γίνονται άραγε μελωδίες ή γίνονται ιστορίες που θα ειπωθούν σε γλώσσες διαφορετικές; Γίνονται σιωπή και νοσταλγία ή μήπως - όπως πιστεύει ο καφέ αρκούδος- ξεκουράζονται για να ταξιδέψουν πάλι ξανά τις νύχτες; 📚


           


Η σύγχρονη, μεστή γραφή του Φάις αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Με ποιητικότητα και αυθεντική παιδικότητα στο Παράξενο μαξιλάρι παρακολουθεί στην προσπάθεια ενός μικρού παιδιού να κατανοήσει τον κόσμο. Προσεγγίζει δύσκολα θέματα χωρίς ωστόσο να τα αφήνει να βαρύνουν υπερβολικά το σύνολο.
Στην καθημερινότητα της ηρωίδας του βιβλίου υπάρχει η ανεμελιά, η ξεγνοιασιά και το παιχνίδι, υπάρχουν ωστόσο και οι στιγμές που κουβαλούν απρόσμενη θλίψη- μια στάση στην ονειροπόληση, μια θωριά στον κόσμο που έχει μέσα του την απώλεια και τον πόνο, τη φτώχεια και την μοναξιά.


 



Και το περίεργο μαξιλάρι τι είναι; ίσως είναι το παράξενο μίγμα που διαμορφώνει την ίδια τη ζωή. Τη ζωή που δεν ειναι μόνο για τους μικρούς ένα μυστήριο...Ποιος μπορεί άλλωστε να ερμηνεύσει με σιγουριά, να καταλάβει και να προβλέψει την ουσία της ύπαρξης; ανέκαθεν αυτή αποτελούσε και αποτελεί για όλους ένα σύνολο από ατελείωτα ερωτήματα και αμέτρητες ερμηνείες.





Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη αφαιρετική, ισορροπημένα σουρεαλιστική, συνομιλεί αρμονικά με το κείμενο.

Μίλησε στην καρδιά μου όσο λίγα βιβλία!
Με τίποτα μην το χάσετε!

Κείμενο, φωτογραφίες/προσωπική άποψη: Ειρήνη Κούτμου

Πληροφορίες για το βιβλίο
Συγγραφέας: Μισέλ Φάις | εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη | Εκδόσεις Πατάκη | Ηλικία 5+ (από τον εκδοτικό οίκο 4+) | Έτος Ά έκδοσης: 2024



Μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις μου για τα παιδικά και εφηβικά βιβλία που ξεχωρίζω και αγαπώ στα μέσα δικτύωσης στις σελίδες:
Facebook @paidikaibiblio

Σχόλια

Δημοφιλή - Popular posts